Wat wij doen om duurzame logistiek het nieuwe normaal te maken

100% groen gas

Wat is duurzame logistiek?

Er gaat bijna geen dag voorbij waarbij je niet aan het milieu herinnerd wordt. Dit onderwerp wordt dan ook steeds belangrijker, zowel binnen als buiten het bedrijfsleven. Voor het behoud van het milieu vinden wij het essentieel dat wij als organisatie ons steentje bijdragen aan een gezond klimaat. Omdat te kunnen realiseren willen wij een z’n klein mogelijk C02 footprint achterlaten.

Voor ons is duurzame logistiek als wij een z’n klein mogelijke C02 voetafdruk achterlaten in de transportbranche, daar hebben wij als bedrijf tenslotte invloed op. Bij elke bezorging en montage bij business-to-business of bij business-to-consumer proberen wij zo duurzaam mogelijk de bezorging en installatie te faciliteren.

Dat doen wij door een combinatie van o.a. huisvesting te verduurzamen, processen optimaal op elkaar af te stemmen, continu te investeren in voertuigen die zuiniger/groener worden. Tenslotte maken wij gebruik van een geavanceerd Transport Management Systeem (TMS). Hierover straks meer.

 

Wat doen wij met duurzame logistiek?

Alert Logistiek is continue bezig om op alle fronten te verduurzamen. De huisvestiging en warehouse van Alert Logistiek wordt steeds duurzamer en zuiniger, maar ook de manier van transport is in ontwikkeling. Op dit moment rijdt een groot deel van onze voertuigen op Groen Gas (CNG). Daarnaast hebben wij in 2020 een aantal elektrische voertuigen in gebruik genomen waardoor een deel van onze last-mile 100% elektrisch is.

Dit aantal zal in de komende jaren alleen maar toenemen en volgen wij continu de ontwikkelingen op het gebied van duurzame voertuigen. Momenteel is de actieradius van elektrische voertuigen de grootste uitdaging waardoor het goed afstemmen van processen, cruciaal is. Om alle processen in goede banen te leiden en het zo optimaal mogelijk te kunnen inplannen maken wij gebruik van ons geavanceerd TMS. Binnen het plansysteem wordt er ook gekeken hoe er voorkomen kan worden dat er onnodige kilometers worden gereden en de voertuigen optimaal beladen zijn.

 

De nieuwste ontwikkelingen in duurzame logistiek

De grootste ontwikkelingen is momenteel het toenemende aantal elektrische bedrijfswagens van verschillende aanbieders. Zo is het bij het elektrisch rijden niet vanzelfsprekend dat het voertuig met de grootste accu ervoor zorgt dat je meer kan bezorgen en kan het zelfs zo zijn dat kleinere voertuigen aan het einde van de dag meer kunnen transporteren omdat ze sneller de accu weer kunnen opladen. Wij staan dat betreft open voor alle voertuigen en sluiten dan ook niet uit dat er mogelijk in de toekomst nog zal worden gereden met waterstof voertuigen. De tijd zal het ons leren. Daarnaast helpt software ons erbij om de routes en belading van de voertuigen zo optimaal mogelijk te maken dat er niet onnodig wordt gereden.

 

De voordelen van duurzame logistiek

Wist je dat meer dan 70% van de Europeanen het belang van leven in een duurzame wereld ziet en bereid is hiervoor meer te betalen als een merk positieve invloed heeft op het klimaat? Dit percentage blijft maar groeien. Ook wij vinden dat Alert Logistiek zijn steentje moet bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast is duurzame transport niet alleen goed voor het milieu, het is namelijk ook goed voor de gezondheid van de mens. Wanneer er veel brandstof wordt verbruikt, kan dit worden herleid naar een terugloop in de gezondheid van de mens. Denk hierbij aan alle uitstoot en uitlaatgassen van de desbetreffende auto’s en vrachtwagens. Steden die hoog scoren op de nationale luchtvervuilingsschaal hanteren de laatste jaren steeds meer een emissievrije binnenstad. Omdat deze emissie vaak leidt tot smog willen zij dat graag terug dringen.